Syairah Ismail | JOHORians | UKMians | Finally i found my Imam :)

Tuesday, December 31

End Year

 
siapa tahu hari ini merupakan penutup kepada tahun 2013 . sedih ? gembira ? atau biasa sahaja ? tiada siapa yang tahu . kadang kala bila apa yang kita rancang tidak berjalan seperti yang sepatutnya, atau bila terjadi perkara yang diluar duga, kita sering berharap agar tidak mengingati perkara tersebut . padahal sepatutnya kita menjadikan perkara persebut sebagai iktibar dan pengajaran untuk kita perbaiki dan perbetulkan diri kita, kan ? sebab andai kata kita terlupa dan leka tak mustahil perkara yang sama akan berulang lagi .
 
sebaliknya bagi perkara yang mengembirakan pasti kita akan berharap kenangan itu tidak akan hilang dari ingatan . tapi kadang kala ada sesetengah perkara gembira perlu dilupakan andaikan kata kegembiraan itu mendatangkan kealpaan dan kekecewaan di kemudian hari .
 
tak semua perkara buruk itu teruk dan perkara baik itu bagus . bergantung kepada diri kita untuk menilai perkara tersebut . siapalah kita nak menilai apa yang terjadi . iye , aku sedar aku turut banyak kekurangan dan kelemahan . mungkin tidak dapat memuaskan hati semua pihak . bukan semua orang suka kita dan kita pun bukan suka semua orang . masing-masing perlukan masa untuk perbaiki diri sendiri . betul tak ?
 
jadi , diharapkan pengakhiran 2013 ni dapat mengakhiri sifat yang tak elok kita tu dan semoga 2014 dapat mengubah diri kita menjadi lebih baik . mungkin orang kata kalau nak berubah tu kena pada awal muharam , tahun baru islam . betul tu , tapi sebenarnya perubahan tu perlu sentiasa . tak kisah la pada bila-bila pun . sebab hati manusia , nafsu , mudah goyah .
 
life has knocked me down a few times, it showed me things I never wanted to see, I experienced sadness and failures. but one thing for sure, I always get up .
 
 
 
 

i choose to be HAPPY ツ

No comments:

Post a Comment