Syairah Ismail | JOHORians | UKMians | Finally i found my Imam :)

Tuesday, August 14

Sakit Penghapus Dosa

Dari Anas ra, Rasulullah saw telah bersabda: Maksudnya: “Jika Allah menghendaki kebaikan bagi seorang hamba-Nya, disegerakan baginya kesusahan (balasan) sewaktu di dunia lagi. Sebaliknya jika Allah menghendaki kejahatan bagi seorang hamba-Nya, ditangguhkan pembalasan ke atasnya sehingga hari Kiamat.” [Hadis riwayat At-Tirmizi: 2395, “Hadis Hasan”, Sahih Al-Jami’ As-Saghir: 308]

Rasulullah SAW bersabda, "Tidaklah seorang muslim menderita sakit kerana suatu penyakit melainkan Allah menggugurkan kesalahan-kesalahannya dengan penyakit itu, sebagaimana pohon yang menggugurkan daun-daunnya". (HR Bukhari, Muslim)

Dari Ummu Al-Ala', dia berkata : "Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam menjengukku pada masa aku sedang sakit, lalu baginda berkata. 'Gembirakanlah wahai Ummu Al-Ala'. Sesungguhnya sakitnya orang muslim itu membuatkan Allah mengampunkan dosa-dosanya, sebagaimana api yang menghilangkan kotoran pada emas dan perak". (HR Abu Daud)


sakit itu penghapus dosa. Kalau kita sakit, tu tandanya Allah tengah menghukum dosa-dosa kita di dunia. Bila sakit, kita mesti rasa sangat lemah kan, tak mampu dan lesu. Rasa tak berdaya nak buat apa-apa. Kalau kena sakit yang pelik sikit, mungkin ada yang tinggal solat dan amal ibadah. Terlupa yang saat-saat macam ni la kita sangat perlu bergantung harap pada Allah. Kena ingat selalu, tiada daya dan upaya bagi seorang manusia itu melainkan dengan kekuatan yang Allah berikan untuk dia menghadapi musibah dengan penuh kesabaran.

batuk teruk . err sila fikir positif ye syairah . apapun keputusannya nanti , sila terima dengan tabah okay .
semoga cepat sembuh syairah ismail =___= 

i choose to be HAPPY ツ

No comments:

Post a Comment